Start Zoom
Image default
Shopping / Clothing

Top 10 webwinkels in Nederland

Nederland is een land dat bekend staat om zijn handelsgeest. Dit zien we ook terug in de lokale e-commerce industrie. Waar veel Europese e-commerce industrieën gedomineerd worden door buitenlandse spelers, bestaat de top 10 van e-commerce winkels in Nederland uit veel Nederlandse online retailers. Boohoo Nederland staat nog niet in de top 10 van succesvolle webwinkels in Nederland, maar dat zal niet lang meer duren

Meer top 10 lijsten

Dat de Nederlandse e-commerce spelers de online retailsector in Nederland domineren, kan ook te maken hebben met het feit dat het land vrij klein is, dus grote e-commerce bedrijven hebben lang gewacht om deze markt te betreden. Het is begrijpelijk dat Amazon zich bijvoorbeeld wilde concentreren op grotere markten (in termen van potentiële klanten) in Europa, zoals Frankrijk, Spanje of Duitsland. Het feit dat Nederlanders een taal spreken die niet erg verspreid is over Europa is ook een reden waarom de meeste grote e-commerce bedrijven Nederland in de eerste jaren van de e-commerce-branche hebben vermeden.

Nederlandse e-commerce bedrijven houden buitenlandse concurrenten buiten de deur

Dat is ook de reden waarom een bedrijf als Bol.com van een klein project van het Duitse retailconcern Bertelsmann is uitgegroeid tot de grootste speler op het gebied van e-commerce in Nederland. Jarenlang kon Bol.com steeds verder groeien, zonder te maken te krijgen met grote concurrenten als Amazon of eBay. Maar het is zeker niet alleen het geval om te kunnen groeien door een gebrek aan internationale concurrentie, Bol.com en anderen hebben duidelijk laten zien dat buitenlandse concurrenten hun A-game moeten inzetten om marktaandeel te winnen. Ook Boohoo Nederland is een zeer succesvol online kleding bedrijf geworden met een grote omzet.

De top 10 van webwinkels in Nederland

Uiteraard verandert de top tien van webwinkels in Nederland elk jaar. Maar het is altijd interessant om naar de laatste lijst te kijken, om te zien welke namen er opduiken en om te kijken hoeveel online omzet ze kunnen genereren. In 2018 was dit de lijst van de tien grootste webwinkels van Nederland, gebaseerd op gegevens van de jaarlijkse Twinkle100:

1. Bol.com €1.220.000.000.000,-.

2. Koelblauw €884.000.000.000,-.

3. Zalando €670.000.000.000,-.

4. Wehkamp € 570.000.000.000,-.

5. Albert Heijn Online €480.000.000.000,-.

6. Het Lerend Netwerk €288.000.000.000,-.

7. Amazone € 230.000.000.000,000

8. H&M €220.000.000.000

9. Media Markt € 210.000.000.000,-.

10. De Bijenkorf €180.000.000.000,-.

Bol.com

Drie van de grootste online retailers van Nederland zijn Nederlands. Hoewel Bol.com is begonnen als een project van Bertelsmann, is het een echte Nederlandse e-commerce speler geworden nadat de Duitse retailgroep er niet veel meer van zag. Daniel Ropers (de in Duitsland geboren Nederlandse consultant die verbonden was aan Bol.com omdat hij lid was van het McKinsey & Company team dat Bertelsmann hielp met het opstarten van Bol.com) vond een aantal private equity investeerders en slaagde erin om Bol.com om te vormen tot een online magazijn dat meer dan alleen boeken en DVD’s verkoopt. In mei 2012 is Bol.com overgenomen door de retailgroep Ahold, vooral bekend van haar dochteronderneming Albert Heijn.

Coolblue

In 2000 is Coolblue begonnen met de website: mp3man.nl. Het Rotterdamse bedrijf begon al snel meer webwinkels te openen. De eerste fysieke winkel werd in 2005 geopend, waarna het zich meer richtte op het merk ‘Coolblue’. Coolblue staat bekend om zijn goede service. Het bedrijf doet veel moeite om klanten tevreden te stellen en krijgt daarvoor veel complimenten en humor, wat bijvoorbeeld te zien is in de tekst die ze op hun verpakkingen zetten. Tegenwoordig verkoopt het bedrijf vooral fitnessapparatuur, witgoed en consumentenelektronica.

De rest van de top 10 van webwinkels in Nederland

Albert Heijn Online is de online versie van Albert Heijn, net als Bol.com van Ahold. Het bedrijf is nu de grootste online supermarkt van Nederland en verkoopt sinds 2001 online boodschappen. In Europa is Zalando een bekende website voor mode, dat vaak voorkomt in de lokale top 10 van grootste online retailers. Binnenkort zal Boohoo Nederland waarschijnlijk ook in de top 10 van beste webwinkels verschijnen. Voor reviews over Boohoo Nederland kijk je hier.